×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

اخبار ویژه

امروز : چهارشنبه, ۱۹ دی , ۱۴۰۳  .::.   برابر با : Wednesday, 8 January , 2025  .::.  اخبار منتشر شده : 2 خبر
مصاحبه با مهندس قوام‌پور، رئیس واحد اتیل‌بنزن و استایرن

به گزارش سرخط پتروشیمی، مهندس قوام‌پور، با تشکر از فرصتی که در اختیار ما قرار دادید؛ لطفا کمی در مورد ناحیه سه و واحدهای تحت پوشش آن توضیح دهید.

ناحیه سه پتروشیمی تبریز از شش واحد مهم تشکیل شده است که شامل اتیل بنزن، استایرن مونومر، پلی استایرن مقاوم، پلی استایرن معمولی، پلی استایرن انبساطی و HIPS II است. این ناحیه با ظرفیت تولید روزانه ۹۰۰ تن، نقش بسیار مهمی در تولید محصولات پلیمری ایفا می‌کند.

 

– آیا می‌توانید به برخی از این محصولات با کیفیت اشاره کنید؟

در واحد C2 و HIPS II گریدهای ۷۲۴۰، ۱۵۴۰، ۱۴۶۰ و ۱۱۶۰ تولید می‌شود که گرید ۱۱۶۰ از گریدهای بسیار باکیفیت و منحصر به فرد پتروشیمی تبریز است که بنا به نیاز مشتریان تا ۲۵ هزار تن در سال ظرفیت تولید دارد. این گرید به دلیل ویژگی‌های خاص خود، در صنایع مختلف کاربرد گسترده‌ای دارد.

 

– با توجه به ظرفیت تولید ناحیه، چه عواملی می‌تواند بر افزایش تولید تاثیرگذار باشد؟

مهم‌ترین عامل در افزایش تولید واحدهای پلی استایرن تأمین به موقع خوراک و مینرال اویل است. اگر بتوانیم این مشکل را برطرف کنیم، می‌توانیم به تولید بالای ۱۰۰ درصد دست پیدا کنیم.

 

– یکی از نکات جالب توجه در صحبت‌های شما، تولید بالای استایرن مونومر نسبت به دوره مشابه سال قبل در واحد C1 علی رغم تأخیر در تعمیرات اساسی است. این موضوع چگونه امکان‌پذیر شده است؟

با وجود چالش‌هایی مانند استفاده از کاتالیست‌ها بعد از ۳۴ ماه و تأخیر در تعمیرات اساسی، توانسته‌ایم به تولید روزانه ۲۲۰ تن استایرن مونومر دست پیدا کنیم که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۱۵ تن افزایش داشته است. این موفقیت مدیون تلاش شبانه‌روزی همکاران بهره برداری، خدمات فنی، تعمیرات و حمایت‌‎های مدیریت محترم می باشد.

 

– در خصوص تأمین قطعات و تجهیزات، چه اقداماتی انجام شده است؟

خوشبختانه با همکاری بی‌دریغ مدیریت محترم عامل، همکاران تعمیرات، بازرگانی و مهندسی ساخت، مشکلی در تأمین قطعات نداریم. ما به صورت مرتب و به موقع نسبت به تعمیر یا تعویض قطعات با قطعات صددرصد ایرانی اقدام می‌کنیم.

 

– آیا کمبود نیرو در ناحیه وجود دارد و در صورت وجود، چگونه بر این مشکل فائق آمده‌اید؟

بله، متأسفانه با مشکل کمبود نیرو مواجه هستیم. اما با استفاده از روش‌هایی مانند اضافه کاری و برنامه‌ریزی دقیق، توانسته‌ایم بر این مشکل فائق آییم.

 

– در پایان، چه پیامی برای همکاران خود دارید؟

من معتقدم موفقیت‌ در تولید، نتیجه تلاش جمعی همه همکاران است. تمام مجموعه دست در دست هم، پروسه تولید را به سرانجام می‌رسانند. از همه همکارانم به خاطر تلاش‌های شبانه‌روزی‌شان تشکر می‌کنم.

 

 

برچسب ها :

این مطلب بدون برچسب می باشد.

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.